Hoe krijg je NAH

NAH kan op twee manieren ontstaan, namelijk door:

Traumatisch hersenletsel en niet -traumatisch hersenletsel.

Traumatisch hersenletsel

Hersenletsel dat is ontstaan door een oorzaak  van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld een verkeersongeluk zijn, een val op het ijs bij het schaatsen, een val van de trap of een harde klap bij een vechtpartij.Je kunt hierdoor een hersenkneuzing of hersenschudding oplopen.

Niet traumatisch hersenletsel

Dit ontstaat doordat er iets in je lijf gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld een hersentumor zijn, een beroerte, zuurstofgebrek door verdrinking of verstikking, vergiftiging (door drugs/alcohol), een infectie, epilepsie of een waterhoofd.

NAH kan zich op diverse gebieden uiten. Motorisch ( hoe je je beweegt) maar ook cognitief (je denkvermogen) of in gedrag (sociaal-emotioneel). Je kunt bijvoobeeld moeilijker omgaan met emoties of je bent sneller boos.

Iedereen kan NAH oplopen, of je nu jong of oud bent.Het is niet leeftijdsgebonden.  Het moeilijke aan hersenletsel is dat je het vaak niet aan de buitenkant ziet. Het is lastig voor buitenstaanders maar ook voor degene met NAH..

De gevolgen vallen daardoor niet altijd meteen op.  Je krijgt vaak te maken met allerlei problemen en (nieuwe) keuzes die je moet maken. Er moeten veel aanpassingen worden gedaan en dit is voor de buitenwereld niet altijd zo makkelijk te accepteren.  Voor een volwassene met NAH verandert er dus veel en is er een proces nodig van acceptatie en verandering.

Als een kind NAH oploopt worden de gevolgen hiervan vaak niet op tijd herkend. Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Het kinderbrein dus ook.  Problemen kunnen dan  over het hoofd worden gezien of uiten zich pas jaren later. 

Ouders/verzorgers  merken op dat bijvoorbeeld het concentreren niet meer vanzelfsprekend gaat of dat het veterstrikken niet meer lukt. Het oude ritme wordt ineens verstoord. Dit kan veel onrust in het gezin geven en voor het kind de nodige frustratie, omdat het niet snapt waarom dingen die het eerst wel kon, nu niet meer lukken.

 

Ga naar boven